Przystanek Retro na Jarmarku św. Dominika to wehikuł czasu przenoszący gości pięćdziesiąt, czterdzieści, trzydzieści lat wstecz. Będzie tam również Europejskie Centrum Solidarności, aby przywołać smaki, zapachy i kulturę kuchni doby PRL. Odwiedźcie to miejsce, bo warto!

Przystanek Retro | znajdziesz w Strefie kolekcjonerów przy ul. Długie Ogrody (za Zielonym Mostem i Stągwiami Mlecznymi), stoisko nr 1393 (na wysokości tzw. złotej kamieniczki)

W programie goście i wiele rozmów, a także m.in. degustacje z zawiązanymi oczami – czy zgadniesz smak PRL?
Zaglądajcie do STREFY RETRO, żeby zdobywać nagrody za udział w rozmowach i quizach:
/ Pocztówki retro i 15% zniżki na zakup biletu na wystawę stałą ECS oraz posiłek w Bistro działającym w ECS (15%)
/ Talony gastro (1 danie gratis)

gospodyni spotkań | Dorota Sarlej
Gdańszczanka z wyboru i współczesna kobieta pracująca (pamiętacie pierwowzór z „Czterdziestolatka”?). Była m.in. kierowniczką klubu studenckiego, event managerką, prokurentką, nauczycielką, dietetyczką, job coachem, właścicielką księgarnio-kawiarni i włoskiej restauracji, menadżerką domu sąsiedzkiego oraz dyrektor zarządzającą w stowarzyszeniu sportowym. Ma na koncie liczne szkolenia i konferencje. Obecnie wciela się w rolę prowadzącej cykl Przy Kuchennym Stole organizowany przy stoisku Kuchnia w PRL.

Program wydarzenia

Smaki Dzieciństwa

Zapraszamy do wspólnego stołu – nakrytego ceratą, z granulowaną herbatą i poczęstunkiem w klimacie PRL w menu. Naszymi gościniami będą panie, które pamiętają, jak z mleka w proszku, pomysłowości i sąsiedzkiej solidarności przygotowywało się uczty, choć w sklepach hulał wiatr.

Kobieta wolności

Zapraszamy na sentymentalną podróż przez kuchnię i życie w małych peerelowskich mieszkaniach pełnych wielkiej gościnności. Porozmawiamy o imprezach na 12 metrach kwadratowych, nocnych rozmowach Polaków i sile kobiet…
Zaproszenie do rozmowy przyjęli: Henryka Krzywonos-Strycharska, która zawołaniem „Ten tramwaj dalej nie pojedzie!” w sierpniu 1980 roku rozpoczęła strajk gdańskiej komunikacji, dołączyła do protestujących w Stoczni Gdańskiej im. Lenina i znalazła się w gronie sygnatariuszy Porozumienia Gdańskiego oraz jej mąż Krzysztof Strycharski, który z miłości napisał książkę „Moja żona tramwajarka” (Agora, 2019).
W programie również degustacja potraw z punktu gastro Kuchnia PRL, które przywołają smaki tamtych czasów i quiz filmowy „40-latek” na rozgrzanie atmosfery.

Kuchnia w PRL

Zawrotną karierę w czasach PRL zrobiło słowo „kombinować”. W obliczu chronicznych braków na rynku spożywczym przygotowanie posiłku dla rodziny stawało się nie lada wyzwaniem – wymagało pomysłowości, zaradności i nierzadko sprytu. Gotowano więc z niczego, czyli tego, co akurat udało się zdobyć. O tym, jak wyglądała codzienna kuchnia lat 80. XX wieku opowie dr Grzegorz Piotrowski – socjolog, pracownik Wydziału Naukowego i Zbiorów w Europejskim Centrum Solidarności, kierownik Pracowni Ruchów Społecznych na Uniwersytecie Gdańskim, redaktor książki „Kuchnia (w) PRL” (ECS, 2014).

Kuchnia Solidarności

Jedzenie było kiedyś formą przetrwania, wspólnoty i oporu. O tym, co gotowała Solidarność i jak wyglądała kuchnia tamtej codzienności opowie dr Przemysław Ruchlewski, zastępca dyrektora ds. naukowych i zbiorów, kierownik Wydziału Naukowego i Zbiorów. Czy marcepan z fasoli i parówki z nutrii były zjadliwe? Jak trudności gospodarcze i polityczne PRL wpłynęły na to, co jedli Polacy? Dlaczego władza promowała ławy ponad stoły? – na te i wiele innych pytań poszukamy odpowiedzi. Tłem rozmowy stanie się książką „Kuchnia (w) PRL” (ECS, 2014).

Kobieta pracująca

Spotkanie z kobietami, które ogarniały wszystko: dom, pracę, rodzinę i kuchnię. Bohaterki dnia codziennego – i przeszłości, i przyszłości. Porozmawiamy o zawodach, które zniknęły i tych, które dopiero się pojawiają. A na stole – „czym chata bogata”: smakołyki z menu naszego stoiska. Przy ceracie, jak zawsze, serdeczna rozmowa i wspólne świętowanie codzienności.

Coś z niczego

PRL nauczył nas oszczędności i kreatywności, teraz to się nazywa zero waste. Spotkamy się z kucharzami, którzy pokażą, jak gotować z resztek i jak ze zwykłego niczego zrobić coś pysznego. Będzie też konkurs na najbardziej pomysłowe danie z epoki i quiz „Powrót do przyszłości” o retro zmianach, które dziś wracają – od jarskich obiadów po naprawianie zamiast wyrzucania. Trochę o historii z „Zupą Kuroniówką” w tle. Do spróbowania, oczywiście ZUPA!