Konferencja zakończona
 
Europejskie Centrum Solidarności

zaprasza na ogólnopolską konferencję naukową

KUCHNIA W PRL

4–5 czerwca 2022
Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku

Kuchnia staropolska z czasów Gierka, sól na kartki i abstynencja do trzynastej. KUCHNIA W PRL – nie tylko wielbicieli kotletów jajecznych i parówek z nutrii zapraszamy do ECS na konferencję, która odbędzie się w dniach 4–5 czerwca 2022 roku. Udział zapowiedzieli badacze z całej Polski.
– Władze PRL chciały dotrzeć przez żołądki do serc i dusz Polaków, co dawało różne rezultaty – mówi dr Grzegorz Piotrowski z Wydziału Naukowego ECS. – Temat traktujemy szeroko, interesuje nas obyczajowość, wzornictwo, a nawet film. Zajrzymy do książek kucharskich i barów mlecznych. Podyskutujemy o tym, jak zdobywano żywność i promowano nowe zwyczaje żywieniowe. Przyjrzymy się gościnności i wspomnimy walkę o meble. Oczywiście nie zapomnimy o Stoczni Gdańskiej zwanej „matką karmicielką”. Ciekawe, gdzie, jak i co jedli stoczniowcy?

termin | 4–5 czerwca 2022, sobota – niedziela
miejsce | ECS, biblioteka (1 piętro)
wstęp | wolny
transmisja online | youtube.com/ecsgdapl, fb.com/ecsgdansk

PROGRAM
4/06/2022 SOBOTA



13.00–15.00
OTWARCIE KONFERENCJI
/ dr Grzegorz Piotrowski, Europejskie Centrum Solidarności /  Uniwersytet Gdański
Przez żołądek do serca – projekt nowego człowieka wg władzy komunistycznej a kuchnia
/ dr Agata Bachórz, Uniwersytet Gdański
Kiedy nasze jadłospisy będą racjonalne? Książki kulinarne z okresu PRL i modernizacja stylów życia
/ prof. Tadeusz Czekalski, Uniwersytet Jagielloński
Internacjonalizacja kuchni polskiej od lat 50. XX wieku
/ prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Schabowy, bigos i fasolka po bretońsku. PRL i mit kuchni staropolskiej

15.30–18.30
/ dr Katarzyna Stańczak-Wiślicz, Instytut Badań Literackich PAN
Krajowe bakalie i parówki z nutrii – kuchnia i gotowanie w warunkach kryzysu lat 80. XX wieku
/ dr Monika Milewska, Uniwersytet Gdański
Od pajdy chleba ze smalcem do jednej siódmej jajka – sekrety komunistycznej diety
/ prof. Andrzej Zawistowski, Instytut Pileckiego, Szkoła Główna Handlowa
Na mięso, na sól i na książki, czyli kartkowa rzeczywistość w handlu Polski Ludowej
/ prof. Dorota Rancew-Sikora, Uniwersytet Gdański
„Wędliny musi starczyć, niech dopychają chlebem i margaryną”: gościnność w PRL na podstawie wspomnień

5/06/2022 NIEDZIELA



10.00–12.00
/ Olga Drenda, etnolożka i antropolożka kultury, laureatka Nagrody Literackiej Gdynia za książkę Wyroby. Pomysłowość wokół nas (2019)
Wielkie chlebowe nieporozumienie
/ prof. Piotr Korduba, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu
Walka o stół. Miejsce – mebel – nakrycie
/ dr Judyta Bielanowska, Europejskie Centrum Solidarności
Zróżnicowanie skłonności alkoholowych w elitach władzy PRL – studium przypadków
/ Arkadiusz Onasch, restaurator, pasjonat dawnych smaków
Zero waste w ojczyźnie socjalistycznej, czyli jak można było odżywiać się proekologicznie za Jaruzelskiego

12.30–14.30
/ Arkadiusz Bilecki, Europejskie Centrum Solidarności
Purée z dżemem, a kasza niedogotowana. Menu w polskich filmach czasów PRL
/ dr Marta Cywińska, Akademia Finansów i Biznesu Vistula, Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
Kartka wieloasortymentowa szczęścia nie daje, czyli o reglamentacji w polskich filmach?
/ dr Magdalena Staręga, Europejskie Centrum Solidarności
Stocznia Gdańska karmicielka. Gdzie, jak i co jedli stoczniowcy?
/ dr Przemysław Ruchlewski, Europejskie Centrum Solidarności
Braki żywnościowe w PRL na przykładzie załogi Stoczni Gdańskiej im. Lenina